Ana Todorović, specijalista strukovni nutricionista dijetetičar

 

Unos tečnosti je jako važan za organizam u svakom periodu života i u svakom godišnjem dobu bez obzira na uvreženo mišljenje da su potrebe organizma za unosom vode važne u toku toplih letnjih meseci. Mnogobrojni fiziološki procesi zavise od zastupljenosti vode u organizmu koja zauzima čak 60% telesnog sastava. Svakako je važno unositi veću količinu tečnosti u letnjem periodu zato što se zbog pojačanog znojenja gubi putem urina, kože, znoja i može doći lakše do dehidratacije nego u zimskim mesecima

U toku virusnih infekcija, pogotovo onih praćenih povišenom temperaturom može doći do dehidratacije i tada je mnogo važan unos tečnosti. Simptomi dehidratacije organizma su smanjeno izlučivanje tečnosti putem urina, suvoća usta, glavobolja, zatvor, smanjenje krvnog pritiska. U težim stanjima može doći do nesvestice, poremećaja rada srca i bubrega.Voda je tečnost koja se najviše preporučuje, obezbeđuje unos kalijuma, magnezijuma i fluora u organizam, utiče na izgled kože i na održavanje normalne telesne temperature. Vrlo je važno unositi veće količine vode u procesu detoksikacije organizma.

 

Značaj unosa tečnosti za organizam

 

Najbolji izbor za unos tečnosti u organizam

Nije retka pojava da oseđaj žeđi detektujemo kao osećaj gladi i zato se u tim situacijama preporučuje čaša vode ili limunade bez šećera. Ukoliko je osećaj gladi nakon dvadesetak minuta i dalje prisutan reč je zaista o gladi, ukoliko nestane reč je o potrebi za tečnošću.

Preporuka je da se u toku dana unese minimum 6 – 8 čaša vode. Osim vode preporuka su limunada bez šećera ili zaslađena sa malo meda ili prirodnim zaslađivačem stevijom, blagi biljni čajevi i prirodno aromatizovane vode. Kafa jeste napitak, ali ima jako diuretsko dejstvo što znači da pospešuje izlučivanje tečnosti iz organizma - uz svaku šoljicu neophodno je popiti bar jednu čašu vode.

Sportisti, pogotovo profesionalni i osobe koje obavljaju teške fizičke poslove imaju povećanu potrebu za unosom tečnosti dok starije osobe zbog smanjenog kapaciteta funkcije bubrega trebaju da konsultuju lekara o adekvatnom unosu tečnosti naspram celokupnog zdravstvenog statusa. Gazirana pića, industrijski sokovi, pivo i druga alkoholna pića sadrže značajan procenat vode, ali imaju u svom sastavu i značajnu količinu šećera, veštačkih boja i aroma i apsolutno nisu zamena za vodu.

 

Reakcije tela nakon popijene čaše vode

  • Čaša vode nakon buđenja aktivira rad unutrašnjih organa.
  • Čaša vode pola sata pre obroka potpomaže varenje.
  • Čaša vode pre kupanja snižava krvni pritisak.
  • Čaša vode pred spavanje smanjuje rizik od nastanka moždanog ili srčanog udara.

 

Značaj unosa tečnosti za organizam

 

Boce sa infuzerom – praktično i ukusno rešenje za unos vode

Najveći problem kod unosa vode, pogotovo kod mlađe populacije i dece je njen jednoličan ukus. Međutim odlično rešenje jesu boce sa infuzerima. Atraktivnog su dizajna, relativno malih težina i dimenzija pogodne su za nošenje u školu, na posao, teretanu, kampovanje, trčanje ili putovanje.

 

Značaj unosa tečnosti za organizam

 

Svaki proizvod ima odgovarajuće filterske komore (infuzere), koji se lako stavljaju i vade. Ove uklopive filterske komore razdvajaju voće i vodu i sprečavaju prodiranje ljuske i semenki voća u vodu. Uz pomoć ovih boca može se kreirati ukusna voćna voda sa aromom kreiranom prema sopstvenom ukusu uz vrlo jednostavan način pripreme. Sveže voće se stavi u filtersku komoru, boca napuni sa vodom, protrese ili pusti da se ukusi voća rašire u vodi.

Tokom pripremanja napitka može se upotrebiti bilo koje voće, ali i lekovito bilje. Voće se može ponovo upotrebiti, sve dok njegova aroma ne nestane.

 

Značaj unosa tečnosti za organizam

 

100% PRIRODAN BEZ BPA

BPA je hemijska materija, koja se koristi za izradu određenih vrsta plastika i voskova. Nalazi se u polikarbonatnoj plastici i epoksi smolama, kojima se često oblažu posude za čuvanje hrane i napitaka, kao što su npr. boce za vodu. Neka istaživanja su pokazala da BPA može da prodre u hranu i napitke i time ispolji svoj štetni uticaj na mozak fetusa, odojčadi i dece, a i na odraslog čoveka u vidu povećanja njegovog krvnog pritiska.

Boce sa infuzerom su napravljene od tritan plastike, koja ne sadrži materije štetne za organizam.